Slik er Offroad Finnmark-deltakeren

Christel Heitmann og Kariana Kroken

Tor Oskar Thomassen har syklet alle utgaver av Offroad Finnmark siden 2008, han har forsket på deltakerne og han er Olympiatoppens fagressurs på utholdenhet, testing og idrettspsykologi. I dette intervjuet fikk vi Tor Oskar til å gjøre et dypdykk i Offroad Finnmark-deltakeren.

De som kjenner Tor Oskar Thomassen vet at når det handler om idrett, trening og mosjon, så er han en enorm kapasitet, med både erfaring og utdanning langt utover det vanlige. Med 13 finisher-trøyer er han dessuten en av de virkelige OF-veteranene.

I sommer skal Tor Oskar sykle med Håvard Klemetsen fra Kautokeino. Klemetsen er tidligere kombinertutøver, med både OL- og VM-gull i lavvoen. Nå er de to kolleger i Olympiatoppen. Klemetsen er nylig ansatt som leder for Nord-Norge-avdelingen, mens Thomassen er Olympiatoppens fagressurs på utholdenhet, testing og idrettspsykologi.

Tor Oskar har gjennom mange år på UiT forsket på deltakerne i Offroad Finnmark. Vi stilte noen spørsmål om deltakerne – hvem er egentlig disse gærningene som omtrent dedikerer livet til et sykkelritt på Finnmarksvidda?

Hva kjennetegner deltakerne i Offroad Finnmark?
– Deltakerne er en sammensatt gruppe. La oss se på de ulike segmentene:

Ungdomsklasse som sykler 50 km:
– Deltakerne er utøvere som har syklet en del og er godt trent, allsidige og som også driver med andre idretter.

OF150:
– Her stiller også flere unge ryttere som vil prøves seg på en dagstur som varer fra 8-12 timer. Flere «godt voksne» utøvere gjør også denne distansen fordi de er ferske utøvere i terrengsykling. De har lyst å se om de klarer dette delmålet på veien mot å prøve seg på 300 km og eventuelt 700 km etter hvert. Et positiv trekk er at andelen av kvinner har økt betraktelig etter at OF150 ble innført i 2016. I 2010 deltok bare totalt 3 kvinner i OF, i 2014 23 kvinner, mens det i 2019 var økt til 78 kvinnelige deltakere.

OF300/700:
– De deltakerne som stiller opp i OF300 og 700 har brukt tid til å bygge seg opp fysisk for å tåle den store belastningen det er å sykle slik ekstreme ritt. På distansen OF300 må du forsere bekker og elver, lange bratte motbakker, sugende myr og steinete ATV-spor, og ikke minst klatre totalt 7000-8000 høydemeter. I OF700 kan det bli opp til 14-15.000 høydemeter. Flere års trening på sykkelsetet er en forutsetning for de som klatrer øverst på seierspallen, enten det er i herreklassen, kvinneklassen eller miksklassen. De er topputøvere i sin idrett, sier Thomassen.

Mosjonistene:
– Så er det alle mosjonistene, flere i en alder på 40-60 år, som av ulike grunner har satt seg som mål å få gjennomført OF. Det kan være mennesker som har vært tidligere idrettsutøvere, og det kan være personer som aldri har hatt noen idrettskarriere. Inspirasjonen hentes fordi en venn eller venninne, arbeidskollega, eller familiemedlem har vist vei. Vi ser gjerne at det kan være flere deltakere fra samme bedrift, eller at far-sønn, far-datter, mor-sønn eller ektefeller deltar. Inspirasjonen kommer også fordi at OF har vært dyktige til å markedsføre arrangementet både lokalt og utover i landet.

Tor Oskar Thomassen forteller i dette intervjuet om hva som kjennetegner deltakerne i Offroad Finnmark. (Foto: Jon Vidar Bull)

Hvorfor deltar noen år etter år?
– Mange av rytterne ser vi på deltakerlisten år etter år. De er «bitt av basillen». Det er gjerne utøvere som holder oppe et høyt treningsnivå året gjennom ved å delta i andre utholdenhetskonkurranser. De er helårssyklister med bruk av fatbike om vinteren, der de har anledning til å trene utendørs i naturskjønne omgivelser, og der de også deltar i konkurranser. Men det er også flere av disse som er ivrige deltakere i andre utholdenhetsidretter som løp og turrenn på ski.

– Disse utøverne er indre motiverte, de har tatt eierskap i sitt prosjekt, og de liker å trene regelmessig. Treningen er en livsstil og blitt en god vane som de ikke klarer å legge bort. De snakker ofte om den sterke gleden ved å være ute i den fantastiske naturen og oppleve samvær og tilhørighet i et fint miljø. Det å kunne sykle «indrefileten» av Finnmarksvidda i midnattssol gjør inntrykk på alle. Det å bli tatt imot i gågata i Alta uansett tid på døgnet med folk som jubler, har også mye å si. I tillegg til alle de flotte opplevelsene av å komme til et sjekkpunkt og bli tatt imot med heiagjeng, god mat og service fra alle de frivillige, forteller han.

– De er også opptatt av å sette seg nye mål, enten det er å sykle den lengste distansen på 700 km, eller å forbedre tiden på 300 km. De rapporterer også om gleden av å få til syklingen i teknisk krevende terreng der det å mestre nye kneiker, krysse bekker eller sette utfor vanskelige utforkjøringer gir ekstra utfordringer. Så er det også noe ved «totalpakken» OF som gjør at det søker tilbake til noe som har gjort sterkt inntrykk. Enkelt av topputøverne har sagt det så sterkt at det er et liv før og etter OF.

Christel Heitmann og Kariana Kroken
Christel Heitmann og Karina Kroken i fint driv under forberedelser til årets ritt. De to venninnene er på mange måter et godt eksempel på hva Offroad Finnmark betyr for både folkehelse og vennskap. (Foto: Anders Abrahamsen)

Hva tror du Offroad Finnmark betyr for en som deltar år etter år?
– Se hva som er nevnt under forrige spørsmål. Det betyr mye for den daglige treningen året rundt. De har et helt konkret mål å trene mot, og de vet at det begynner å krible når OF nærmer seg. For ganske mange mennesker har det medført en ny livsstil fra stillesittende tilværelse og til et aktivt liv. Det sykles til jobben, en avtaler turer med venninner eller kompiser om lengre treningsturer i helgene, og en møtes for å planlegge neste års OF-deltakelse. Flere bli opptatt av mer systematikk i treningen, de leser seg opp om trening og testing, og de ønsker å komme til UIT sin testlab for å gjennomføre regelmessige tester på sin fysiske form, sier Tor Oskar.

– Fatbikeløypene blir holdt i stand ved at det er blitt mange som tar del i dugnadsarbeid for å holde oppe løypene gjennom en lang vinter. Fatbikeløypene i altaområdet er blitt mye brukt de siste årene, og det sykles til og med på vidda på skareføre langt ut i mai måned. OF har gjort at arbeidskolleger får mer å snakke om på jobben. Familier blir mer sammensveiset fordi flere/alle i familien kan sykle sammen på treningsturer. Det er også eksempler på at folk med skader, sykdom eller uførhet har fått et langt bedre liv ved å trene regelmessig mot nye mål.

Hva har Offroad Finnmark betydd for folkehelsen i Alta-regionen?
OF har betydning for folkehelsen. Det er ca 400 deltakere de siste årene som har deltatt i OF. For mange av disse har det medført et langt mer aktivt liv, med regelmessig trening året rundt. Sykling til jobb og lengre turer i helgene har blitt mer og mer vanlig. Når den fysiske formen forbedres, vil dette være forebyggende for en rekke livsstilssykdommer som hjerte-kar problemer, diabetes og ulike former for kreft. En ting er at det fysiske nivået er blitt bedre, et annet moment er de psykososiale faktorene. Bedre fysisk form gir mer utholdenhet og konsentrasjon på jobben, generelt bedre humør og livsglede, og du yter mer i jobben. Forskning på betydningen av fysisk aktiv i naturen har også vist flere positive virkninger for den psykiske helsen, slår han fast.

Hvordan forklarer du at mange i samme bedrift eller familie sykler Offroad Finnmark?
– Forklaringen henger sammen med det sosiale elementer. Vi mennesker søker tilhørighet og kontakt med likesinnede. Mennesker som er opptatt av det samme søker sammen og opplevelsene blir gjerne sterkere når de kan deles med andre, enten det er arbeidskolleger eller det er familiemedlemmer som ektefeller, far-datter, mor-sønn osv. OF stimulerer også til at bedriftene stiller med flest mulig, og det er oppmerksomhet omkring de som stiller for eksempel med 3 generasjoner i samme familie, som vi har sett eksempler på.

Si litt mer om hva naturopplevelsene betyr for deltakerne?
– Naturopplevelsen er et moment i seg selv. Gjennom å oppleve skogkledde daler, bekker, elver, blankstille vann, solnedgang og langstrakte vidder, gjør det inntrykk på alle. I naturen stimuleres sansene våre ekstra mye, de åpner for mer helhetlige påvirkninger fysisk og mentalt. Følelse av lykke er til sterkt stede En av vinneren i OF700km fortalte etter rittet hvordan han stilte seg spørsmålet underveis: «Hvorfor gjør jeg dette? Selvfølgelig det er den mektige naturen- derfor gjør jeg det», avslutter Tor Oskar Thomassen.

Generalpartner DNB
Rittsamarbeidspartnere
Samarbeidspartnere
Prosjekt samarbeidspartnere
Støttespillere

POST ON FACEBOOK