Daglig leder ønsker velkommen

Kjetil Johansen vinner OF

Offroad Finnmark en attraksjon og en gavepakke med kontinuitet!

Velkommen til den 14. utgaven av Offroad Finnmark. Vi gleder oss alle sammen – både arrangører og deltakere!

Men først: I år deltar tre flotte gutter fra «Idretten skaper sjanser». Vi føler vi gjør noe viktig når Offroad Finnmark blir brukt som arena til til å komme tilbake til et liv uten rusmisbruk. Vi heier nok litt ekstra i år på Freddi Halvor Monsen, Joakim Dagsvoll og Faune Bilde Jørgensen på DNB OF150. Vinnere er ikke de som aldri gjør feil, men de som aldri gir opp.

Offroad Finnmark er en ung tenåring, en fjortenåring og en vill ide som dukket opp som troll av eske hos noen kreative akademikersjeler ved UIT Campus Alta en gang i 2007. Initiativtagerne ville lage et terrengsykkelritt i villmarken, som var så langt og spektakulært som ingen hadde sett maken til. Rittet skulle nyttiggjøre seg Europas eneste virkelige villmark, lyset og midnattssola, fremme det som hører hjemme på vidda om sommeren og sette Norge, Nord -Norge og Finnmark på kartet.

Som en kuriositet nevner vi her at samtlige grundere til Offroad Finnmark, med unntak av en, var innflyttere.

Kjetil Johansen
En spent Kjetil bare noen minutter før det første ryttermøte DNB OF150.

I 2007 eksisterte nesten ikke sykkelsporten i Nord-Norge og slettes ikke i terrenget. Det fantes bare noen få sjeler, ingen kultur, kunnskap eller kompetanse å bygge på. Vi kan trygt slå fast, når det kommer til konseptet Offroad Finnmark, at normal realitetsorienteringen, ROS og konsekvensanalyser etc. slik vi kjenner dem i dag, var totalt fraværende. Absolutt ingenting skulle tilsi at Offroad Finnmark kunne skje. De stod mutt putt alene.

Det er nok en underdrivelse at den etablerte, konservative sykkelelite ikke tok Offroad Finnmark alvorlig.

Ikke desto mindre ble Offroad Finnmark bygget opp på rekordtid av frivillige. På 14 år har Offroad Finnmark etablert seg som et fenomen og en attraksjon med kontinuitet som Alta og hele Norge kan være stolt av. En innovasjon i verdensklasse, en gavepakke som serveres årlig og som ingen kunne forvente å få. Aller minst i Finnmark.

Men ren galskap, en usvikelig tro blant gründerne, med Jørund Greibrokk i spissen, ble det skapt en optimisme og stayerevne det er vanskelig å forestille seg. Sammen med andre frivillige som jeg vil si er i verdensklasse er det utviklet viddeterapeutiske evner brukt på deltagerne, har man faktisk klart å gjøre det umulige mulig. Imponerende!

Alta er altså vertskap for tre av de lengste og tøffeste terrengrittene i landet og det lengste og tøffeste terrengsykkelrittet i verden. Tross ekstreme distanser i terrenget kan Offroad Finnmark skilte med 23 prosent kvinnelige deltagere. Det er en kvinneandel som vekker oppsikt internasjonalt uansett type sykkelritt eller distanse.

Kjetil Johansen vinner OF
Kjetil Johansen (t.v) og Daniel Boberg Leirbakken var slitne etter seieren i Offroad Finnmark 300km.
(FOTO: INGHILD ERIKSEN / NRK)

Finnmarksløpet har holdt på i 40 år og vi vet hva de har fått til. Hva kan vi få til med Offroad Finnmark de neste 15 år?

Offroad Finnmark – Rittene

Offroad Finnmark består i dag av DNB OF150 km, SmartDok OF300 km, Ishavskraft OF700 km og 700 km Solo. I tillegg har vi COOP Finnmark OF Ungdom 30 og 50 km, Entreprenør Harald Nilsen OF Barneritt og IFinnmark OF Folkeritt 20 km. Seks ritt på 9 dager!

Tipper der er noen destinasjoner på planeten vår, hvis det hadde vært mulig, som hadde hatt stor interesse av å få flyttet Offroad Finnmark til seg og smykke seg med vår tittel.

Interessen rundt MTB-sykling:
For å kunne danne seg et lite bilde av interessen rundt MTB-sykling på verdensbasis, tenker jeg noen nøkkeltall kan være av interesse uten at vi på noen måte skal sammenligne oss med et verdensmesterskap i rundbane. Vi ønsker stor interesse og ikke flest mulig deltagere.

Mountainbike World Championship i Italia 2021 (Ha i tankene at disse deltagerne gjerne har støtteapparat og familie med seg.):
819 deltagere fra 56 nasjoner hvor 545 av disse deltagere kom fra Europa.

Den digitale dekningen var 14 mil. Some-videoer, 51 mil. nådd på Some, 15,7 mil TV-seere og 5,2 mil TV-timer konsumert av TV-tittere.

I 2021 ble det etablert en World cup-serie i Mountainbike Marathon hvor distansen på endagsritt ligger mellom 65 km og 160 km. Disse rittene arrangeres i 7 forskjellige land.

Mountainbike World Championship Ultra Marathon har aldri vært arrangert for distanser over 160 km. Kanskje Offroad Finnmark skal være den første til å gjøre akkurat det?

I Europa er det ca. 2 mil. som driver med terrengsykkel og i Norge ca. 40 000.

Offroad Finnmark sitt konsept er enestående i verdenssammenheng og finnes bare i Norge og Finnmark. Det er ingen terrengsykkelritt som ligner og kompetansen på viddesykling hos våre deltagere og til våre frivillige er tilsvarende unik.

Offroad Finnmark ble for kort tid siden Miljøsertifisert. Vi ønsket å gjøre vår lille skjerv i å fremme sykkelen som en nøkkeltransportform for å bekjempe klimaendringer, forbedre befolkningens helse og bygge en mer bærekraftig fremtid for alle. For 15 år siden var det ikke mange i Alta som syklet i det store og det hele. Vi kan trygt si at sykkelinteressen har eksplodert i Alta og i Finnmark.

Generalpartner DNB
Rittsamarbeidspartnere
Samarbeidspartnere
Prosjekt samarbeidspartnere
Støttespillere

POST ON FACEBOOK