Andel kvinner 2022

Aldri før har en større andel damer syklet Offroad Finnmark

2022 blir et merkeår når det gjelder andel kvinnelige deltakere i Offroad Finnmark. 21,5 prosent av de påmeldte er kvinner. Det er unikt i nasjonal sammenheng.

Nina Gassler
Nina Gässler er en av Offroad Finnmark-profilene som trekkes frem, som forklaring på den høye kvinneandelen i rittet. (Foto: Morten Broks)

– Kvinner søker utfordringer der det ikke bare handler om ren fysisk kapasitet, men der det gjelder å være tøff, sier OF-profil Nina Gässler.

– Mestringsfølelsen ved å fullføre rittet er enorm, sier en annen kvinnelig profil, Siril Pettersen Hammari.

Med en andel på over 20 prosent kvinner på startstreken peker Offroad Finnmark seg ut som et sykkelritt som egner seg ypperlig for kvinnene. Det er ikke vanlig med så høy kvinneandel i andre sammenliknbare konkurranser.

Til sammen 77 kvinner er forhåndspåmeldt til Offroad Finnmark 2022 i klassene ungdom, 150 km, 300 km og 700 km. Totalt er det påmeldt 366 deltakere i alle disse klassene.

– Vi er naturligvis glade for at vårt ritt treffer damene. I fjor sa vi at vi skulle gjerne hatt kvinneandelen enda høyere, med tanke på at kvinner tradisjonelt ikke har vært veldig godt representert i ekstreme sykkelritt tidligere, og da er det gledelig å registrere at andelen øker, sier daglig leder Kjetil Johansen.

Andelen kvinner er betydelig lavere i andre sammenliknbare sykkelkonkurranser. I Ultrabirken er det for eksempel bare halvparten regnet i prosent.

Offroad Finnmark-profil Nina Gässler mener det er flere mulige årsaker til den positive kvinneandelen i rittet:

– Generelt har det blitt flere kvinner som sykler i tøft terreng. Kvinner søker utfordringer der det ikke bare handler om ren fysisk kapasitet, men der det gjelder å være tøff. Jeg mener også at markedsføringen til Offroad Finnmark har hjulpet: Vise frem at mange kvinner er med.

DNB-Hun-investerer-annonse
Annonse

– Vi har også kommet langt i samfunnet tror jeg. Det er ikke lenger tabubelagt at kvinner viser muskler, blir skitne og gjør ting som ikke akkurat er «ladylike». En utvikling jeg personlig liker veldig godt. Plutselig så er vi ikke rare lenger, men vi er jenter som gjør det de liker: oppsøke eventyr og utfordringer, sier Nina. Hun har nettopp vært på en 36 dager lang sykkeltur, hvor hun la bak seg 32 dager sykling, 3820 kilometer og 42.277 høydemeter! Nina står over OF 2022, men sier hun kjenner seg selv så godt at hun ikke utelukker å være tilbake senere.

I forkant av Offroad Finnmark 2019 skrev Aftenposten om den høye kvinneandelen i Offroad Finnmark. Her ble både Offroad Finnmark-profil Linda Treseng og Jorid Hovden, professor i idrettssosiologi ved NTNU i Trondheim, intervjuet omkring andelen kvinner i sykkelritt.

– Senk skuldrene og ha mer fokus på opplevelsen enn på konkurransen. Lød rådet fra Treseng.

– Det er mye forskning som forteller at kvinner liker konkurranser dårligere enn menn. Kvinner legger mer vekt på det sosiale enn å konkurrere med hverandre. Opplevelsen og det å utvikle tilhørighet og sosiale relasjoner har tradisjonelt vært viktig for kvinner, sa professor Jorid Hovden til Aftenposten.

– Hvis vi tar Offroad Finnmark, så er det ganske tøft, så det er trolig slik at de som klarer å komme i mål, tar det som en stor seier, uttalte Hovden.

Daglig leder i Offroad Finnmark er glad for den gode kvinneandelen, og håper den skal øke ytterligere de kommende årene.

– Vi startet med én kvinne på startstreken det første året. Jeg ikke i tvil om at de som har arbeidet med Offroad Finnmark opp gjennom årene siden 2008 har gjort mye riktig, slår Kjetil Johansen fast.

Siril Pettersen Hammari
Altajenta Siril Pettersen Hammari er fast deltaker i Offroad Finnmark. Hun (Foto: Jon Vidar Bull)

Han vil også trekke frem noen kvinnelige syklister han mener har gått foran. Deltakere som for eksempel Linda Treseng, Turid Karlstrøm, Nina Gässler og Sirill Pettersen Hammari har inspirert andre kvinner til å gjøre det de ikke trodde var mulig.

– Og det er nettopp det Offroad Finnmark handler om for veldig mange. Det handler om å vinne over seg selv og gjøre ting du ikke trodde du hadde kapasitet til, sier Johansen. Han mener listen over kvinner som har inspirert er lang, men trekker her frem bare et lite utvalg.

– Så flott at dette med den høye kvinneandelen blir løftet frem, sier Siril Pettersen Hammari. Altajenta har fullført rittet seks ganger. Siril sier hun tar en liten pause fra rittet i år, men er tilbake neste år.

– Jeg tror det har med fokuset på selve opplevelsen å gjøre, her er det turen på sykkel og det å fullføre som er målet. Og mestringsfølelsen! Mestringsfølelsen ved å fullføre rittet er enorm!

– Og så har Offroad Finnmark vært flink til å ha fokus også på «kvinnen i gata». Det applauderes og heies og skapes stemning både for første og siste kvinne i løypa. Hele stemningen som ligger rundt rittet, publikum og de frivillige som skaper en fantastisk ramme rundt det hele, det er noe eget.

– Og så er det mye «trivelig» trening til et sånt ritt, fine turer, naturopplevelser, og noe man kan gjøre sammen med familie og venner, sier Siril.

POST ON FACEBOOK